8 + 1 Συμβουλές για να διαλέξεις το σωστό domain name

Τα αρχικά www

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα σου πούμε ποιο θα είναι το όνομα που θα χρησιμοποιήσεις για την ιστοσελίδα σου, αλλά όταν θα έχεις διαβάσει αυτό το άρθρο θα ξέρεις  πολύ καλά ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσεις για να βρεις το κατάλληλο domain name για τις ανάγκες σου.

Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ήδη, το domain name είναι αυτό που βρίσκεται ανάμεσα από το https:// (πολλές φορές και από το www.) και την κατάληξη της διεύθυνσης (π.χ. .com ή .gr). Στην δική μας περίπτωση, για παράδειγμα, στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση https://advocados.gr το domain name είναι το advocados.

Το domain name (όνομα χώρου στα Ελληνικά), αφού θα ξέρεις πλέον πως να βρεις το ιδανικό γιατί θα έχεις διαβάσει το άρθρο μας, μπορείς να το αγοράσεις και να το κατοχυρώσεις μέσω κάποιου καταχωρητή. Υπάρχουν πολλές επιλογές, όποια και αν είναι η δική σου αυτό που πρέπει να γνωρίζεις πως μέσω του καταχωρητή διασφαλίζεις ότιείσαι ο μόνος που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χώρο (domain) όσο τον έχεις κατοχυρωμένο.

Γιατί είναι σημαντικό το domain name που θα διαλέξω;

Η επιλογή του σωστού domain name για τον ιστότοπό σου είναι αρκετά σημαντική ώστε να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο προς την επιτυχία.  Για αρχή, επειδή εάν επιλέξεις το λάθος domain name η διαδικασία αλλαγής του μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος μπελάς από ό, τι υπολόγιζες και σίγουρα θα σου στοιχίσει στην κατάταξη των αναζητήσεων και κατά συνέπεια θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ίδιο το brand σου.

Επίσης, σκέψου το domain name της ιστοσελίδας σου ως την πινακίδα που θα έβαζες έξω από το φυσικό σου κατάστημα. Η σωστή πινακίδα θα φέρει τους πελάτες μέσα στο κατάστημα, ίσως τους δημιουργήσει και κάποιες προσδοκίες  πριν καν μπουν μέσα. Η λάθος όμως πινακίδα, μπορεί να αποτρέψει τους πελάτες να επισκεφθούν το κατάστημά σου ή, ακόμη χειρότερα, να περάσει εντελώς απαρατήρητη.

Αρκετά όμως με τις φλυαρίες, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα!

Πώς θα διαλέξω το σωστό domain name για την ιστοσελίδα μου;

Όπως πιθανότατα αποκαλύπτει και ο τίτλος, η σωστή επιλογή ενός domain name αποτελείται από ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών, τα οποία θεωρούμε πως πρέπει κανείς τουλάχιστον να υπολογίσει πριν οριστικοποιήσει την επιλογή του. Ποιά είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, ρωτάς. Είναι τα εξής:

  1. 1. Σύντομη και ξεκάθαρη ονομασία
  2. 2. Να διαβάζεται, γράφεται, προφέρεται εύκολα
  3. 3. Να είναι άμεσα σχετιζόμενο με το brand σου
  4. 4. Απέφυγε τις παύλες, τα σύμβολα και τους αριθμούς
  5. 5. Να το θυμάται κάποιος εύκολα
  6. 6. Χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά (όταν αυτό είναι εφικτό και βγάζει νόημα)
  7. 7. Κάνε την απαραίτητη έρευνα
  8. 8. Πάρε ιδέες από online εργαλεία (domain name generators)
  9. +1. Διάλεξε την κατάλληλη κατάληξη για την ηλεκτρονική σου διεύθυνση

 

Πάμε λοιπόν να τα δούμε και αναλυτικά.

1. Σύντομη και ξεκάθαρη ονομασία

Μια σύντομη και ξεκάθαρη ονομασία θα βοηθήσει στην ευκολότερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα σου χωρίς να γίνονται ορθογραφικά λάθη. Όταν δυσκολεύεσαι να γράψεις  το όνομα μιας ιστοσελίδας γιατί είναι μεγάλο ή είναι μπερδεμένο μπορεί να είναι ενοχλητικό, ακόμα και εκνευριστικό. Είναι σίγουρα ένας λόγος που μπορεί να κάνει τους εν δυνάμει επισκέπτες σου τελικά να αλλάξουν γνώμη και να ψάξουν να βρουν αυτό που χρειάζονται κάπου αλλού.

2. Να διαβάζεται, γράφεται, προφέρεται εύκολα

Ένα domain name θα πρέπει να είναι όσο απλό γίνεται και θα πρέπει να μπορείς να το μοιραστείς εξίσου εύκολα γραπτά αλλά και προφορικά. Η χρήση αργκό, συντομογραφιών ή ακόμα και λέξεων που γράφονται με διαφορετικούς τρόπους αλλά προφέρονται το ίδιο (π.χ. express – xpress) μπορεί να δυσκολέψει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα σου.

3. Να είναι άμεσα σχετιζόμενο με το brand σου

Κάτι ακόμα που θα ήθελες να υπολογίσεις  είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις λέξη ή λέξεις σχετιζόμενες άμεσα με το brand σου. Γιατί όχι και το ίδιο το brand name, εάν αυτό βέβαια θεωρείς πως σε καλύπτει, και είναι και διαθέσιμο. Έτσι, οι μελλοντικοί επισκέπτες τις ιστοσελίδας σου θα συνδέσουν άμεσα το domain name με το brand σου και τις υπηρεσίες ή/και τα προϊόντα που προσφέρεις.

4. Απέφυγε τις παύλες, τα σύμβολα και τους αριθμούς

Κατά γενικό κανόνα οι παύλες, τα σύμβολα και οι αριθμοί είναι χαρακτήρες που πρέπει να αποφεύγονται στο domain name γιατί μπορούν εύκολα να μπερδέψουν τους επισκέπτες σου και να μην μπορούν να βρουν την ιστοσελίδα σου. Αν, για παράδειγμα, στο domain name σου υπάρχει ο αριθμός 6 και κάποιος ακούσει για την ιστοσελίδα σου δεν θα γνωρίζει εάν το 6 γράφεται ως “έξι” ή ως “6”. Ή, αν υπάρχει παύλα κάποιος μπορεί να ξεχάσει ότι υπάρχει και να μην μπορεί να βρει την ιστοσελίδα.

Και λέμε κατά γενικό κανόνα γιατί υπάρχουν και domains όπως αυτό της 3M (3m.com) ή και αυτό της 7-Eleven (7-eleven.com). Οπότε αν θεωρείς πως έχεις καλό λόγο να έχεις παύλα στο domain name σου ή αν το brand name σου περιέχει κάποιον αριθμό είναι στο χέρι σου να το αξιοποιήσεις.

5. Να το θυμάται κάποιος εύκολα

Ένα domain name πρέπει να είναι κάτι που ο καθένας θα μπορεί εύκολα να θυμηθεί. Έτσι, θα είναι η πρώτη πρόταση που θα κάνει σε κάποιον φίλο ή γνωστό γιατί θα είναι το πρώτο που θα του έρθει στο μυαλό. Εξάντλησε την δημιουργικότητά σου σε αυτό το σημείο και βρες το domain name που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις!

6. Χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά (όταν αυτό είναι εφικτό και βγάζει νόημα)

Μια πολύ καλή πρακτική είναι η χρήση λέξεων κλειδιών στο domain name. Με αυτό τον τρόπο συνδέεις άμεσα το domain σου με τις υπηρεσίες ή/και τα προϊόντα που προσφέρεις. Δεν είναι μια πρακτική που ταιριάζει σε όλες τις επιχειρήσεις ή σε όλα τα brands αλλά όπου μπορεί να έχει εφαρμογή φέρνει αποτελέσματα.

7. Κάνε την απαραίτητη έρευνα

Πριν καταχωρήσεις το domain name σου κάνε μια γρήγορη έρευνα. Κάνε μια αναζήτηση στο Google και δες τι αποτελέσματα σου φέρνει. Υπάρχουν παρόμοια domains τα οποία μπορεί να μπερδέψουν το μελλοντικό κοινό σου;

Μπορείς επίσης να αναζητήσεις εάν υπάρχουν παρόμοιες καταχωρήσεις σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter ή το LinkedIn και να αποφύγεις άβολες καταστάσεις.

Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να ψάξεις εάν αυτό το domain name αποτελεί ήδη εμπορικό σήμα κάποιας υφιστάμενης εταιρείας και να αποφύγεις έτσι μελλοντικές δικαστικές..περιπέτειες!

8. Πάρε ιδέες από online εργαλεία (domain name generators)

Υπάρχουν δεκάδες online εργαλεία τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να “κατεβάσεις” ιδέες γύρω από το domain name σου (π.χ. businessnamegenerator.com ή domainwhell.com). Τα εργαλεία αυτά ονομάζονται domain name generators, είναι δωρεάν και εύκολα στη χρήση τους. Εσύ απλά συμπληρώνεις τη λέξη ή τις λέξεις κλειδιά που σε ενδιαφέρουν και αυτά δημιουργούν domain names για να διαλέξεις.

+1. Διάλεξε την κατάλληλη κατάληξη για την ηλεκτρονική σου διεύθυνση

Η τελευταία μας συμβουλή δεν έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το domain name όσο με τη διεύθυνση (url) γενικότερα και αφορά την κατάληξή της. Είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο το οποίο θα αναπτύξουμε περαιτέρω σε μελλοντικό άρθρο, άλλα δε θα μπορούσαμε να μην το αναφέρουμε καθόλου και σε αυτό.

Πέρα από τις κλασικές καταλήξεις, όπως .com, .gr ή .org, γίνονται όλο και πιο γνωστές οι καταλήξεις που αφορούν σε κάποια δραστηριότητα. Καταλήξεις όπως .store, .shop ή .services κερδίζουν χώρο και εντυπώσεις. Κυρίως λόγω των προσφορών στις οποίες μπορείς συνήθως να τις βρεις, κάποιες φορές όμως μπορείς να βρεις μια πολύ καλή εναλλακτική σε περίπτωση που η κατάληξη που σε ενδιαφέρει δεν είναι διαθέσιμη.

Εάν σκοπεύεις να δραστηριοποιηθείς σε συγκεκριμένη χώρα, π.χ. στην Ελλάδα, η κατάληξη .gr είναι ίσως η ασφαλέστερη επιλογή. Οι μηχανές αναζήτησης θα σε επιλέξουν ευκολότερα όταν κάποιος αναζητήσει για τις υπηρεσίες ή/και τα προϊόντα σου στην Ελλάδα. Από την άλλη, εάν δεν θέλεις να περιοριστείς στην εγχώρια αγορά ή αν θέλεις να διαφοροποιηθείς υπάρχουν πάρα πολλές καταλήξεις για να βρεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου domain name.

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να ήταν κατατοπιστικές και το άρθρο αυτό να σε βοήθησε, έστω και λίγο, στην αναζήτησή σου για το ιδανικό domain name. Είμαστε σίγουροι πως θα καταφέρεις να το βρεις.

Άφησε το σχόλιό σου

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν
el
Advocados Logo